Вівторок, 24.Кві.23, 9:11:38 PM | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS

Парафія Вмч. Юрія Переможця.УАПЦ. м. Київ.

The Parish of the Great Martyr, St. George the Victorious.

UAOC. Kyiv

Каталог статей

Головна » Статті » Міжконфесійне життя

Різдвяне послання Вселенського Патріярха.
Прот. Но. 1192

+ В А Р Ф О Л О М І Й,
МИЛІСТЮ БОЖОЮ
АРХІЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЯ – НОВОГО РИМА,
ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ,
УСІЙ ПОВНОТІ ЦЕРКВИ
БЛАГОДАТЬ, МИР І МИЛІСТЬ
ВІД ХРИСТА СПАСИТЕЛЯ, ЩО НАРОДИВСЯ У ВІФЛЕЄМІ.

Христос знову народжується та Ангели знову співають:
«Слава Богу на висоті, і на землі мир, в людях благовоління!»
(Лк. 2, 14-15).

Возлюбленні браття та чада у Господі,
Ангели співають ці три величні сповіщання, але на жаль більшість людей, хоч і святкують Різдво, не можуть зрозуміти значіння цієї ангельської пісні. Вони задають собі питання: чи дійсно люди прославляють Бога в наші дні і чому потрібно Його прославляти; де можна знайти сповіщаний мир на землі, і чому сучасне людство повинно жити в благоволінні.
Тому що, дійно, більшість людей не прославляє Бога, ні своїми ділами, ні устами, деякі сумніваються в самому існуванні Бога та в Його присутності в їхньому житті. Багато навіть вважають Бога відповідальним за все нещастя, що проходить в їхньому житті. Проте, ті, що повстають таким образом проти Бога глибоко помиляються, поскільке зло не походить від Нього. Навпаки, втілення Сина і Слова Божого з любов'ю до людини, і події з ним пов'язані Його Розпяття і Воскресіння, преображають віруючого в образ його первісної краси, дарують йому вічне життя і мир, що перевищує всякий розум, і поставляють його наслідником вічного Царства Божого. Ця подія Божественного умалення, хоч вона пов'язана з глибоким смиренням, на самому ділі найбільше спроможна Його прославляти. Навіть якщо сердця багатьох людей не прославляють Бога, все ж таки слава віддається Йому, що живе на висоті, від усього творіння і від тих людей, що розуміють те, що відбулося. Тому і ми з вдячністю співаємо з Ангелами: «Слава Богу на висоті», за Його величні діла і неосяжну любов до нас.
Але друге сповіщання Ангелів — «і на землі мир» — може спричинити дивування. Яким образом можна знаходити мир на землі, коли майже половина планети бере вже участь у війні, або готується до неї? Сладкозвучне сповіщання Ангелів — «на землі мир» — являється безумовно перш за все обітницею Бога. Якщо люди йшли би по тому шляху, який відкрив їм народженне Дитя, вони би досягли внутренний мир і мирне людське суспільне життя. Проте, на жаль, більшу частину людей притягає звук воєнних бубнів, і вони не хочуть чути про цю обітницю мирного життя. Звичайно, ми маємо на увазі не лише ініцяторів воєнних вооружених конфліктів, але в основному всіх тих, хто перетворюють благородне достиження в конфлікт або в нападок на інших людей, і задають собі ціль знищити противника. В цьому значінні, війна може розумітися в дійсності як війна між членами різних суспільних груп і противоположних фракцій — етнічних, партійних, професійних, економічних, ідеологічних, релігійних, спортивних і інших. В їхній психіці формується уклін до війни, а не до миру, як воно повинно було би бути. Але вони не противорічать істині ангельського сповіщання тому, що через Народження Христа і прийняття Його учення, мир все одно панує на землі. Христос прийшов принести мир, а якщо мир не царствує у світі, за це не відповідальний Бог, що його приніс, а люди, що його не приймають і не бажають ним жити.
Через таку позицію сучасних людей по відношенню до Бога і до миру, що Він приніс, не дивно, що благовоління рідко зустрічається серед людей. Добре розположення Бога до людини є даром, і добрі наслідки цього можна було би бачити в принципі серед усіх людей, але вони особливо відчуваються серед тих, хто ділом виконують це ангельське сповіщання. Проте, для тих, хто відкидають його і замість цього бажають панувати над собратами і боротися з ними, наслідки приймають форму кризіса тревоги і неспокою, економічного кризіса, кризіса самої цілі нашого життя і життєвої нестабільності.
Возлюбленні браття та чада у Господі,
Усі блага, про яких сповіщали Ангели при Народженні Господа, ще існують сьогодні, і повністю освідомляються тими, хто визнають Ісуса Христа як Богочоловіка і Спасителя світу. Тому і ми, від цього року, будемо переживати Різдво таким образом, яке угодне Благодателю Богу, щоби і нам відчути мир і благовоління, що постійно походить від Бога до нас, сповнені любови, і на всю землю, і серед сердець наших. Станьмо і ми дійсними особами, які спроможні на сопричастя, сповнені любови до Бога і до людей, перетворившися з індивіда на особу. Відкиньмо маску егоїстичного індивіда, який не причастний Богу і Його Образу, який відчужений від Бога і від свого собрата, свого ближнього. Виконуймо наше призвання, яке є стати подібним до Бога через нашу активну віру в Нього. Станьмо і ми вісниками ангельських сповіщань до людства, яке тяжко страждає і не в змозі знайти мир і благовоління шляхом тих способів, до яких переважно прибігають люди. Єдиним шляхом до виходу із воєнного, економічного, чи будь якого кризіса являється Господь наш Ісус Христос, Який упевнив нас, що Він є Шлях, і Істина, і Життя. Славословімо і ми від усього сердця Ісуса Христа, що живе на висоті і ради нас зійшов з небес і оселився серед нас, і провозглашаймо разом з Ангелами, що мир доступний і дійсно вселився на землі, зокрема в сердцях наших, тому, що ми примирені з Богом, як Він благоволив, воплотившись через Своє Народження в яслях.
Нехай і ми, возлюбленні браття та чада у Господі, будемо жити в радості про Народження Ісуса Христа, з передвкусом цих благ, приготовані людині, яка проповідує тригласне Ангельське сповіщання.
Нехай буде!

Фанар, Різдво Христове 2011р.

+Варфоломій Константинопольський,
Палкий перед Богом молитвеник за всіх Вас.

Категорія: Міжконфесійне життя | Додав: Maksym (12.Січ.05)
Переглядів: 616 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Соціальні мережі

Наш сайт існує:

Flag Counter
The Parish of the Great Martyr, St. George the Victorious, UAOC. Kyiv. 2007-2016 ©